Extreem weer in februari, de volledig mislukte terugtrekking van de NAVO uit Afghanistan in augustus en nog steeds de Coronapandemie: vaccinaties, avondklok, zelftesten en persconferenties. 2021 was een jaar vol bijzondere gebeurtenissen en opvallende woorden. Sommige onderwerpen speelden elke dag en rol, andere kregen meer aandacht in onze samenleving. Het overlijden van Peter R. de Vries, extreem weer met sneeuwval en overstromingen en natuurlijk de absolute hype-serie van het jaar: Squid Game.
Al deze onderwerpen hielden ons bezig. We wilden meer weten over dit of dat. Aan wie vragen we het? Aan Google, natuurlijk. Nu laat Google Trends de meest gezochte woorden in Nederland en wereldwijd voor het jaar 2021 zien. Wij presenteren u hier een klein overzicht van de zoekopdrachten.
Onze top 10 zoekopdrachten in Nederland:
1. Peter R. de Vries
2. EK 2021
3. Stemwijzer
4. Avondklok
5. Testen voor Toegang
6. Sneeuwradar
7. Olympische Spelen
8. iPhone 13
9. Nelson Valkenburg
10. WhatsApp storing
Maatschappij, sport, Corona, technologie, het weer – alles zit er op een of andere manier bij. Zowel de gewelddadige dood van misdaadjournalist Peter R. de Vries in Amsterdam van afgelopen juli, als ook de verkiezing van het nieuwe kabinet in maart hielden ons bezig. Op sportief gebied waren wij zeer geïnteresseerd in het EK van dit jaar, waaraan Nederland eindelijk weer mocht deelnemen. Wij zijn immers naar de achtste finale gekomen. Haha. Maar ook de nieuwe commentator van de Formule 1, Nelson Valkenburg, bleek veelgevraagd. Natuurlijk stond dit jaar ook in het teken van de coronapandemie, net zoals het jaar 2020. Dit jaar lag de nadruk echter op onze avondklok en testen.
Het toont aan dat onze zoekopdrachten over elk mogelijk onderwerp gingen, daarom gaan we nu gedetailleerder in op de top 5 van bepaalde categorieën.
Coronavirus:
Top-onderwerp dit jaar. Niet echt verrassend, toch? Tot slot kwamen er bijna wekelijks nieuwe maatregelen en dagelijks nieuwe coronacijfers. Op 23 januari kwam er de avondklok die heel Nederland in oproer bracht. Inmiddels gelden er bepaalde G-regels: 2G+, 2G of 3G, waarvoor soms zelfs een officieel testbewijs nodig is.
1. Avondklok
2. Testen voor Toegang
3. Coronatest
4. Coronacijfers
5. CoronaCheck App
TV, series en films:
Veel nieuwe releases dit jaar. Of u nu samenvattingen met spoilers wilde lezen of gewoon de knappe acteur wilde googelen – we waren niet te verlegen om Google te vragen. “Bridgerton” en “Squid Game” worden wereldwijd beschouwd als dé Netflix-series van het jaar en zetten wereldrecords neer. Geen wonder dus dat we ze snel gegoogeld hebben.
1. Squid Game
2. Bridgerton
3. Deal or No Deal
4. The Serpent
5. Big Brother
(Meer of minder bekende) persoonlijkheden:
Of het nu internationale muzikanten, Nederlandse acteurs of politici zijn – we hebben dit jaar echt een bonte mix van alles op Google opgezocht.
Muzikanten:
1. Bilal Wahib
2. Lil’ Kleine
3. DMX
4. The Streamers
5. Travis Scott
Politici:
1. Sigrid Kaag
2. Vera Bergkamp
3. Joe Biden
4. Kajsa Ollogren
5. Mona Keijzer
Acteurs en actrices:
1. Alec Baldwin
2. Pete Davidson
3. Helen McCrory
4. Laurien Verstraten
5. Tanya Roberts
Technologie en techniek
De technologie is dit jaar natuurlijk ook geëvolueerd. In tijden van digitalisering en pandemie zijn Zoom- en Microsoft-teams niet meer weg te denken uit elk huishouden. Tegelijkertijd zijn nieuwe ontwikkelingen, zoals de nieuwe iPhone 13, ook in het belang van onze samenleving. Laten we eerlijk zijn, hoe vaak hebben we in de afgelopen 12 maanden “WhatsApp storing” gegoogeld omdat het versturen of ontvangen van berichten weer eens niet werkte? Voordat het misschien de schuld is van ons eigen mobieltje, vragen we het eerst even aan Google.
1. iPhone 13
2. WhatsApp storing
3. Microsoft Teams
4. CoronaCheck-app
5. Zoom
Recepten:
“Oké, Google. Wat zal ik vandaag koken?” Google beantwoordt deze vraag niet alleen in een oogwenk maar begeleidt u ook stap voor stap door het recept. In de vele maanden in het home-office had u zeker ook genoeg tijd om vers te koken en nieuwe recepten uit te proberen. Dus wat dacht u van rode kool, spitskool of kaasfondue?
1. Rode kool
2. Spitskool
3. Wentelteefjes
4. Kaasfondue
5. Wraps
Van alles en nog wat-vragen:
Wat is dit? Hoe is dat? Wanneer? Hoe? Ook vele andere vragen hebben we dit jaar aan Google gevraagd. We waren echt niet bang om Google alles te vragen. Waarschijnlijk omdat we weten dat Google alles weet. Maar zoals u hier kunt zien, zal Google ook niets vergeten – ook niet wat u opzoekt.
Wat is?
1. Wat is 2G?
2. Wat is een antigeentest?
3. Wat is een flixie?
4. Wat is cenosillicafobie? (trouwens de angst voor een leeg glas bier 😉)
5. Wat is matineus?
Wie is?
1. Wie is Eddie de Clown?
2. Wie is Willem Engel?
3. Wie is Peter R. de Vries?
4. Wie is Nabil B?
5. Wie is Delano G?
Hoe?
1. Hoe laat speelt Nederland?
2. Hoe oud is Stefan de Vries?
3. Hoe kom ik aan het gele boekje?
4. Hoe laat is de persconferentie?
5. Hoe gaat het met Peter R. de Vries?
En verder…
Hebben we natuurlijk nog meer dingen opgezocht. Opvallend is dat de klimaatverandering wereldwijd steeds meer aandacht in onze maatschappij en dus op ook op Google krijgt.
De wereld zoekt in 2021 vaker dan ooit naar de gevolgen van de klimaatverandering. “Brand” en “overstroming” kwamen veel voor op Google. De vragen “wordt de klimaatverandering veroorzaakt door de mens?” en “hoe helpt minder vlees eten de klimaatverandering?” leken de samenleving grote zorgen te baren.
Veder werden speciale evenementen gekoppeld aan specifieke zoektermen:
Ø “Suezkanaal” werd dit jaar wereldwijd een veelgebruikte zoekterm. De aanleiding hiervoor was het schip Ever Given, dat vastliep in het kanaal en knelpunten in de bevoorrading veroorzaakte. De satellietbeelden gingen de wereld rond.
Ø In februari steeg het aantal online zoekopdrachten naar stroomuitval met 5.000% als gevolg van de vele stroomonderbrekingen over de hele wereld.
Ø De thema's “body positivity”, “duurzaamheid” en “pride-evenementen bij mij in de buurt” kregen in 2021 ook veel aandacht. Meer aandacht dan ooit tevoren.
Ø In de nasleep van het EK in juli: hoe vaak heeft Italië het EK gewonnen?
Ø De wereld zocht in 2021 vaker op “hoe start je een bedrijf” dan op “hoe vind je een baan”.
Ø ‘s Werelds meest gezochte scheiding: Daft Punk
Ø “verhuizen met planten” werd vaker gezocht dan “verhuizen met kinderen” en “verhuizen met huisdieren”
Ø “Ik hou van je” in gebarentaal wereld wereldwijd vaker gezocht dan ooit tevoren.
Dus hier zijn we. Einde 2021. Een jaar vol mooie, grappige, serieuze, emotionele, verdrietige, spannende en vooral informatieve vragen voor Google loopt ten einde. We zijn benieuwd wat het nieuwe jaar voor ons in petto heeft en wat we Google volgend jaar zullen vragen. Wat zullen de top-zoekopdrachten zijn? Welke zullen onze wereld veranderen? We zijn nieuwsgierig!
Uw bedrijf of merk staat dit jaar niet in de top 10 Google-zoekopdrachten van Nederland? Maakt u geen zorgen. Iedereen begint klein. Maar met deze statistieken van Google Trends kunnen alle zoekopdrachten worden opgezocht. Op die manier worden trends in de samenleving, maar ook zoekopdrachten van uw potentiële doelgroep duidelijk. Het enige wat u hoeft te doen om meer aandacht van uw potentiële nieuwe klanten te krijgen, is nauwkeurig te analyseren, af te leiden en uiteindelijk met behulp van de juiste trefwoorden de juiste teksten voor uw website schrijven (misschien is het toch best wat werk).
Dit jaar de topposities in Google pakken? Wij helpen u graag! Bakkie doen?
Comments