top of page

Tips voor zoekwoordenonderzoek

Bijgewerkt op: 5 okt. 2023

Over SEO (Search Engine Optimization) of zoekmachineoptimalisatie is al veel gesproken en geschreven. Het kan haast niet anders dan dat je al weet hoe belangrijk goede SEO voor het succes van jouw website is.



Wellicht heb je de basics van SEO al in de vingers. Je weet dat je aantrekkelijke content moet schrijven waarin jouw zoekwoorden precies het juiste aantal keren terugkomen. Je snapt dat te weinig zoekwoorden betekent dat Google niet snapt dat je tekst daarover gaat. Maar je weet ook dat een overdosis zoekwoorden door Google als spam wordt gezien en dus averechts werkt.


In dit blog nemen wij je mee in de wereld van zoekwoordenonderzoek. Iets wat bij ons altijd de eerste stap is voordat wij een klant gaan helpen beter vindbaar te worden op Google. Ookwel de eerste stap naar resultaat genoemd:)


Inhoudsopgave


Gebruikt je de juiste zoekwoorden?

Online is enorm veel informatie voorhanden (vaak gratis) waarmee je hard aan de slag kan. Maar wat als je na een tijd keihard werken de balans opmaakt en ziet dat de resultaten tegenvallen? Hoe kan dat?


Jouw pagina is perfect geoptimaliseerd op de zoekwoorden of zoektermen die je hebt uitgezocht. Als je jouw zoekwoorden intikt in Google sta je bovenaan. Maar toch weten de mensen je website niet te vinden.


Je kan twee dingen doen: nog harder werken, of even een stapje terug doen. Want: heb je wel de juiste zoekwoorden gebruikt? Oftewel: is jouw pagina geoptimaliseerd op de zoektermen die mensen gebruiken als ze naar jouw product zoeken?


Wat is zoekwoordenonderzoek?

Zoekwoordenonderzoek kent vele namen: keyword research, keyword analyse, zoektermeneonderzoek. Het zou de eerste stap moeten zijn voor elk SEO-traject. Een goed uitgevoerd onderzoek voorkomt dat je tijd en energie verspilt aan irrelevante zoektermen.

Gelukkig is het nooit te laat voor zoekwoordenonderzoek. Sterker nog, succesvolle websites voeren regelmatig opnieuw zoekwoordenonderzoek uit. Online zoekgedrag verandert, dus je wilt dat jouw website meeverandert.


Met zoekwoordenonderzoek breng je in kaart welke zoektermen mensen gebruiken wanneer ze in Google op zoek gaan naar het product of de dienst die je aanbiedt.


Tip 1: Begin jouw zoekwoordenonderzoek met jouw gezonde verstand


Sommige online marketing bureaus slaan je om de oren met moeilijke termen en jargon. Maar in essentie is zoekwoordenonderzoek niet heel ingewikkeld. Alle (effectieve) SEO begint met zoekwoordenonderzoek. Elk zoekwoordenonderzoek begint bij jouw gezonde verstand.


Dus gebruik dat verstand. Je weet al zó veel van jouw klanten en jouw producten, dat het niet anders kan dan dat je weet welke termen mensen gebruiken. Zit je in de zeilwereld? Dan weet je dat mensen niet alleen vragen om tuigage, maar ook om verstaging. Ben je groenteman? Dan weet je precies welke soort appel het meest populair is. Gebruik die kennis!


Tip 2: Gebruik de Google Keyword Planner

Wie weet er het best hoe je hoog in de Google zoekresultaten verschijnt? Google, natuurlijk! De Google Keyword Planner is een gratis tool voor iedereen met een Google Ads account. Heb je nog geen Google Ads account? Open er dan direct één. Dit kost een paar minuten en is (zolang je geen campagnes start) helemaal gratis.


Log in en ga naar tools à Keywordplanner. Kies voor “discover new keywords” om keywords te ontdekken die passen bij jouw website content. Gebruik jouw bestaande zoekwoorden, website content of beschrijf jouw product om je zoekwoordenonderzoek uit te voeren.


Stel: je verkoopt boeken over reizen. Jouw gezonde verstand heeft je al verteld dat zoekwoorden als “reisboeken” en “reisgidsen” belangrijk zijn voor jouw website. De Zoekwoordenplanner van Google levert echter nog een schat aan andere suggesties op. Bovendien krijg je informatie over het aantal zoekopdrachten per maand, de mate van concurrentie en nog wat informatie over adverteren.



Tip 3: Gebruik(ook) zoekwoorden met lage concurrentie

Hoe minder mensen een zoekwoord op hun website gebruiken, hoe makkelijker het voor je is om bovenaan het rijtje te staan. Met de Google Keyword Planner zie je heel makkelijk hoeveel mensen de komende tijd naar bepaalde zoekwoorden gaan zoeken. Zit er eentje tussen waar héél veel mensen op zoeken, maar dat door websites amper wordt gebruikt? Dan heeft je zoekwoordenonderzoek een gouden ei opgeleverd. Zet er direct op in!


Tip 4: Denk commercieel

Niet elke zoekterm is het waard om op te optimaliseren. SEO is een investering. Het kost tijd en (soms) geld. Als je uren bezig bent om je website te optimaliseren voor een zoekwoord waar slechts drie mensen per maand naar zoeken ben je jouw tijd aan het verdoen.



Tip 5: Gebruik “gerelateerde zoekopdrachten” in Google voor zoekwoordenonderzoek

Wist je dat Google probeert om te begrijpen waar je naar zoekt? De zoekmachine probeert mensen te helpen hun zoekopdracht te verfijnen. Daar kan je in jouw zoekwoordenonderzoek jouw voordeel mee doen. Zo levert de zoekopdracht “Catering Bruiloft” onderaan de pagina de volgende suggesties op:



Handig, toch?


Tip 6: Laat een ander het voor je uitzoeken

Zoekwoordenonderzoek is belangrijk, maar ook tijdrovend. Niet iedereen vindt het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek ook leuk. Geen zin om je vrije avonden achter de computer te zitten?


Voor ons is het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek gesneden koek. We zijn er goed in én vinden het leuk om je en jouw website verder te helpen. Neem eens contact met ons op om een bakkie te doen en te kijken wat we voor je kunnen betekenen.

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page