top of page

Google

Grote kans dat u via Google hier terecht bent gekomen, maar wist u dat Google in 1998 opgericht werd door twee studenten. Vandaag de dag is Google overal te vinden. Google is namelijk een zoekmachine op het internet en kan je een zoekopdracht ingeven om u vervolgens verschillende links te zien naar websites die overeenkomen met de zoekopdrachten.

Wat is

Google heeft een zoekmachine die werkt op basis van een algoritme, dit noemen ze PageRank. Dit algoritme bepaalt namelijk de volgorde van zoekresultaten op basis van het aantal linkt naar een website en ook de kwaliteit hiervan.


Google is natuurlijk heel slim en het indexeert bijna elk mogelijke website, en zoals u weet bevatten sites ongelofelijk veel informatie. Als u bijvoorbeeld op zoek bent naar informatie over een bepaald onderwerp, kunt u daar google voor gebruiken. U tipt google in en typt naar waar u aan het zoeken bent, grote kans dat u dat zojuist ook heeft gedaan. Wanneer u gedaan heeft verschijnen er tien websites waarvan Google dus vindt dat die relevant zijn voor uw zoekopdracht.


Er zijn natuurlijk ook alternatieven voor Google, denk hieraan aan een Bing of een Yahoo. Echter gebruiken wij die in Nederland weinig. Google is simpelweg de grootste voor en heeft het slimste algoritme en zal daarom altijd de beste resultaten laten zien. Dit komt omdat Google continu bezig is met het optimaliseren en het bieden van de beste resultaten. Google wordt namelijk door 84% procent van de gebruikers 3 keer per dag of zelfs vaker gebruikt. Dit is dus de reden dat Google altijd up-to-date is en zo altijd een antwoord heeft op uw vraag of door u gekozen onderwerp. Google is er niet alleen om als zoekmachine te functioneren, ze bieden ook Maps, Earth, Street View, Chrome en Translate aan.


Welke data verzamelt Google over u? 

Google verzamelt allerlei verschillende data over u en maakt hiervan een profiel. Omdat wij Google zoveel gebruiken, krijgen hun natuurlijk meer en meer informatie over ons. In dit profiel komt niet alleen data uit zoekopdrachten, maar ook bijvoorbeeld uit Gmail, Chrome, Maps en nog veel meer. 


Wat doen ze met deze data?

Google gebruikt de data vooral om u gepersonaliseerde advertenties aan te bieden, hier verdienen ze meer geld mee. Daarnaast gebruikt Google al die informatie om voorspellingen te doen, wie u bent en wat u gaat doen, maar ook over de gehele samenleving.

bottom of page