top of page

Watermerk

U kent het wel. U gebruikt een foto, zit er een watermerk op.

Wat is

Wat is een watermerk?

Een watermerk is een een afbeelding die niet zichtbaar is door inkt maar door te variëren in de dikte van het papier. Daardoor is het in veel gevallen ook voelbaar. Deze techniek is met name bekend in het gebruik op briefgeld. Er zijn ook digitale manieren om bestanden te watermerken om illegale kopieën te identificeren.


Waar wordt het voor gebruikt?

Watermerken komen met name voor op briefgeld, en worden ook wel voor postzegels gebruikt. Het is een bepaalde methode om originele documenten te identificeren, doorgaans drukwerk met een hoge waarde. Omdat de papiersoort en de druktechniek afwijkend zijn van normale drukwerk wordt vervalsing geremd, uiteraard zijn vervalsers wel in staat om deze techniek na te maken. Daarom worden er ook andere verificatiemethoden toegepast om waardepapieren te produceren. Naast visuele of voelbare watermerken is het ook mogelijk om audio van een Watermerk te voorzien. Door frequenties toe te passen die voor het menselijk oor onhoorbaar zijn kan een geluidsbestand herleid worden tot de bron.


In de digitale wereld is het ergeenvoudig om exacte kopieen na te maken van een bestand. Met een digitaal watermerk kan de auteursrechtelijk eigenaar van een bestand geïdentificeerd worden. Dit kan van toepassing zijn op foto’s, videofragmenten of geluidsbestanden. Bij een kopie zal exact dezelfde informatie worden overgenomen. Voor de gebruiker is er geen verschil te bespeuren, het dient puur als verificatie instrument. Digitaal Watermerken werkt alleen voor bestanden die ongecomprimeerd of met een lossless compressie worden opgeslagen, met andere methoden wordt de data aangepast waarmee het watermerk niet langer traceerbaar is. Een andere manier om kopieën of afgeleide versies van digitale afbeeldingen op te sporen is een ‘reverse image search’ waarbij op soortgelijke afbeeldingen worden gezocht. Er zijn ook audio applicaties die op basis van een sample een bijbehorend muziekstuk kunnen vinden

bottom of page